loading

İş kazası sonucunda alınacak olan hususlar nelerdir?

02-05-2018 23:59    777

İş kazası sonucunda alınacak olan tazminat miktarı nasıl hesaplanır, tazminat miktarını etkileyen hususlar nelerdir?

 

 

 

Tazminat hem maddi hem de manevi olabilmektedir. Maddi tazminat; bedeni zarara karşı belirlenen bir tazminat iken, manevi tazminat ise işçinin iş kazası nedeni ile çektiği acı ve ızdıraba karşılık almayı hak ettiği tazminattır. İş kazaları sonucunda işçinin vefat etmesi halinde bakmakla yükümlü olduğu kişiler tazminat alabilmektedir. Bu kişiler annesi, babası, çocuğu ya da eşi olabildiği gibi bakmakla yükümlü olunan başka biri varsa aradaki bağın ispat edilmesi halinde onlar da tazminat alabilmektedirler.

 

İş kazası sonucunda işçinin yaralanması halinde ise tazminatı işçi alabilmektedir. Somut olaya göre yaralanma halinde de işçinin yakınları tazminat alabilmektedir.

 

İş kazalarında hesaplanacak olan tazminat miktarı için öncelikle kaza geçiren işçinin yaşı önem taşımaktadır. Genç bir işçinin kalan ömrü yaşlı bir işçiye oranla çok daha yüksek olduğu için alınan tazminat miktarı da değişmektedir. Bakiye ömür hesaplaması için TRH 2010 yaşam ölçütü çizelgesi dikkate alınmaktadır. Tazminat hesaplamasında dikkate alınan diğer ölçüt ise kaza geçiren kişinin kendi kusurudur. Ancak işçinin tecrübesizliği, yeterli eğitim alınmadan işe alınması, bir başka işçinin kusuru sonucu iş kazası geçirilmesi halinde kaza geçiren işçi açısından kusur aranmaz. Tazminat hesaplamasında ki diğer önemli ölçüt ise iş kazasına maruz kalan kişide meydana gelen maluliyettir. Maluliyet oranının yüksek olması işçinin yüksek tazminat almasını sağlarken bu maluliyet oranının da sürekli olması gerekmektedir.

 

Geçici bir iş göremezlik halinde ise tazminat miktarı daha düşük olmaktadır.Ülkemizde genellikle iş kazaları ağır sonuçlar doğurmaktadır ve bu nedenle de tazminat miktarları yüksek belirlenmektedir. Hasar danışmanlık büromuza bilgilerinizi vermeniz halinde kimlerin tazminat alabileceği ve alabileceğiniz maddi ve manevi tazminat miktarları yaklaşık olarak hesaplanabilmektedir.

 

Daha ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. As Hasar Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri  Limited Şirketi.


Etiketler: